w

Knebøy - en viktig baseøvelse

Vi gir deg en innføring i hvordan du utfører knebøy - en viktig baseøvelse for oss alle.

25.10.201811:30 Admin
Knebøy

Squats, eller knebøy, kongen av alle øvelser! Øvelsen som styrker hele kroppen i en bevegelse som vi alle er kjent; å sette oss ned. (legg inn noe om squatchallenge her?) La oss se på hvorfor knebøy er en super øvelse når du ønsker å bli sterkere.

Knebøy er en funksjonell baseøvelse. Det betyr at øvelsen er overførbar til hverdagen, at den går over flere ledd og aktiverer store muskelgrupper. Flere eksempler på gode baseøvelser er markløft og benkpress.

Muskler som trenes

Alle kroppens muskler aktivert i en knebøy, men noen muskelgrupper jobber mer enn andre. Det er quadriceps (forside lår), hamstrings (bakside lår) og erector spinat (ryggstrekkeren). En knebøy utfordrer også mobiliteten og stabiliteten din.

Teknikk

Knebøy kan utføres både med egen kroppsvekt, kettlebells, minibands osv. En knebøy med ekstra belastning kan være teknisk krevende og jeg anbefaler at du får noen fagkyndige til å se på teknikken med deg før du setter igang. Det finnes mange varianter av knebøy, som normal knebøy, frontbøy og sumo knebøy. Vi skal nå ta for oss hvordan man utfører en normal knebøy:

1. Plasser stangen bak nakken på skuldrene og grip stangen med litt mer enn skulderbreddes avstand mellom hendene. Albuene skal peke ned mot bakken.

2. Ha litt mer enn hoftebreddes avstand mellom beina og tærne pekende litt utover. Legg vekten midt på foten, mot hælen.

3. Se for deg at du drar skuldrene ned og bak, skyt brystet frem og behold en rett rygg gjennom hele løftet.

4. Trekk pusten og sett deg ned til kneleddet er bøyd i 90 grader.

5. Oppretthold en rett rygg og skyv deg opp igjen til utgangsposisjon.

Pass på: Det er lett å tippe fremover, la knærne falle innover og/eller krumme ryggen. Pass derfor på å beholde vekten midt på foten, stabiliser knærne og ha en stolt holdning for å holde ryggen rett under hele løftet.

Skrevet av Tonje Meinstad Aaserud,
Personlig trener og Kostholdsveileder.
Instagram @pt_tonjemeinstad

Leverandører

Boostbox på Instagram