w

Når man har gått seg vill i sunnhetsjungelen

Det er ingen hemmelighet at sunnhet og trening er i fokus hos veldig mange for tiden. Og det er stort sett en bra ting! De fleste har godt av å spise sunnere og røre seg mer. Via sosiale medier har vi mer tilgang på informasjon enn noen gang, men det er fort gjort å gå seg vill. Det er mange "eksperter" som kommer med motstridende råd, og hvordan skal man liksom vitem som sier sannheten?

25.09.201610:06 Beate Rosvoll

Jeg ble insiprert til å skrive dette innlegget etter jeg leste om sunnhetsforstyrrelse i denne bloggen. Ortoreksi er et begrep som brukes om de som lar hverdagen styres av sunn mat og trening. Det er når man er så opptatt av å spise sunt at det blir usunt. Sunnhetsforstyrret føler jeg er litt utenfor dette, det er at man faktisk ikke vet hva som er sunt lengre.

Å være sunnhetsforstyrret kan skje for hvem som helst. De fleste av oss vil jo være sunn, spise sunt, ha en aktiv livsstil og føle at kroppen fungerer. Men hva er sunt?

Det kan virke som at nå for tiden er det ikke lengre bra nok å spise etter statens retningslinjer. Det dukker stadig opp flere "spesialkoster" som hevder å være best. Du har Berit Nordstrand som er ganske i vinden for tiden med sin filosofi, så har vi fortsatt lavkarbo selv om det virker som om denne trenden har lagt seg litt. Ellers er det rawfood, diverse dietter som lavkalorie (forøvrig langt fra noe nytt), 5:2 dietten osv osv.

Men sannheten er at for de fleste er det faktisk veldig bra å spise etter statens retningslinjer. Å ha et kosthold hvor man fokuserer på grove kornprodukter, frukt, grønt og bær, magre meieriprodukter, mindre rødt kjøtt, mer fisk og mer vegetabilsk mat. Hadde folk flest faktisk spist etter disse retningslinjene hadde vi også hatt en sunnere befolkning.

Når det da stadig dukker opp artikler, blogginnlegg, debatter og you name it om at "den og den maten ikke er sunn", så er det ikke rart folk blir forvirret og gir litt opp. 

Poenget med et sunt kosthold og en aktiv livsstil er at man klarer å leve etter det. Det hjelper ikke at lavkarbo lover at du skal gå ned 10 kg på 1 måned, når man ikke klarer å leve etter den maten som skal spises der.

Når vi som er ernæringsutdannet og har svært god kunnskap i ernæring og hvordan kroppen fungerer ikke lengre klarer å se hva som er sunt i jungelen av alle tips og råd, da er det i alle fall forståelig at folk flest føler seg oppgitt. Selv har jeg mange ganger følt på at det ikke er "bra nok" å spise vanlig frukt, når "de" sier at det er økologisk frukt og grønt som er det beste... Men er det ikke bedre at man spiser frukt og grønt, selv om det ikke er økologisk, enn at vi ikke spiser det? JO! Det er faktisk mye viktigere at man spiser det enn at det er økologisk... :)

Leverandører

Boostbox på Instagram